onsdag den 9. december 2009

Elk Horn

Den 22. novenmber kørte vi til Elk Horn i det vestlige Iowa. Vi var der sammen med familien Larsen og Bruno, en kollega fra Pedershaab som har været herovre 3 uger i november. I Elk Horn, en by med ca. 750 indbyggere, er der en restaurant der serverer danske retter og en dansk vindmølle, importeret fra Nørre Snede.

Velkommen til Elk Horn. Overalt i byen er der vidnesbyrd om de mange danskere, der har bosat sig i området. Når danskerne udvandrede til USA, var Iowa en af deres foretrukne stater, formentlig pga. de store landbrugsarealer.

Så er der serveret. Vi fik bl.a. frikadeller, medisterpølse, rødkål, flæskesteg, benløse fugle, lagkage og ris a la mande. Hertil en kold Carlsberg, brygget i København. Det var ikke alt der smagte som derhjemme, hvilket dog ikke afholdt os fra at spise os godt mætte.

Den berømte mølle. Bygget i Nørre Snede i 1848, pillet ned, flyttet og opstillet i 1970'erne.

Christine, Krister og Iben hygger sig foran møllen. De nyder altid hinandens selskab og er gode til at være sammen alle 3.

Familien Thomasen poserer foran et "dansk"pyntet juletræ i møllens souvenierbutik.

Nogle af de tegninger der blev lavet af en dansk tømrer inden møllen blev pillet ned og flyttet. Alle dele blev mærket med numre og noteret på en model, så det var muligt at se hvor de skulle bruges ved genopbygning af møllen.

Avisudklip fra dansk avis.

Vi skulle selvfølgelig se møllen indvendigt, og det bedste overblik har man jo fra toppen. Selv Iben kom op i toppen, hun gik dog ikke selv.

Immigrant museum lidt uden for Elk Horn. Her var samlet mange effekter som de danske immigranter havde medført fra Danmark. Der var alt fra legetøj, værktøj og tøj til personlige effekter som medaljer, piber mv. De havde en stor plade med Lego som børnene kunne lege med.

En film om Danmark efter anden verdenskrig viste også lidt fra Pedershaab i de gode gamle dage.

Statuen af Peder Nielsen med Rhododendron parken i baggrunden.

I Kimballton lidt nord for Elk Horn er der en kopi af den lille havfrue.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar